Elektronik Atık Nedir? Tanımı ve Neden Önemlidir?
E-atık nedir? Ve nasıl bertaraf ederiz ?
E-atık, istenmeyen, çalışmayan ve “kullanım ömürlerinin” sonuna yaklaşan veya sonuna gelmiş elektronik ürünlerdir. Bilgisayarlar, televizyonlar, video kaset çalarlar, stereo cihazlar, fotokopi makineleri ve faks makineleri günlük elektronik ürünlerdir.
Kullanılmış ve istenmeyen elektronik cihazların en iyi şekilde nasıl atılacağına dair devam eden zorluk yeni bir şey değil ve en azından 1970’lere dayanıyor. Ancak o zamandan bu yana çok şey değişti, özellikle de bugün atılan elektronik cihaz sayısı.
Bizbugün başka bir şey daha var: bu sorun için bir terim. “Dijital çöp” de dahil olmak üzere birkaç terim önerildikten sonra, basit bir kelime olan “e-atık” etrafında bir fikir birliği oluştu.
E-atık Tanımı
E-atık, atılmış herhangi bir elektrikli veya elektronik ekipmandır. Bu, Atık toplama kutularına atılan veya bir lisanslı elektronik atık geri dönüşüm tesisine teslim edilen çalışan ve bozuk öğeleri içerir. Genellikle, öğe mağazada satılmazsa atılır. E-atık, gömüldüğünde içindeki metallerden doğal olarak sızan toksik kimyasallar nedeniyle özellikle tehlikelidir.
Yaygın E-atık Ürünlerinin Listesi:
Ev Aletleri
- Mikrodalgalar
- Ev Eğlence Cihazları
- Elektrikli ocaklar
- Isıtıcılar
- Hayranlar
İletişim ve Bilişim Teknolojileri Cihazları
- Cep telefonları
- Akıllı telefonlar
- Masaüstü Bilgisayarlar
- Bilgisayar Monitörleri
- Dizüstü bilgisayarlar
- Devre kartları
- Sabit Sürücüler
Ev Eğlence Cihazları
- DVD’ler
- Blu-Ray Oynatıcılar
- Stereolar
- Televizyonlar
- Video Oyun Sistemleri
- Faks makineleri
- Fotokopi makineleri
- Yazıcılar
Elektronik Hizmetler
- Masaj Koltukları
- Isıtma Pedleri
- Uzaktan Kumandalar
- Televizyon Kumandaları
- Elektrik Kabloları
- Lambalar
- Akıllı Işıklar
- Gece Işıkları
- Koşu bantları
- FitBit’ler
- Akıllı Saatler
- Kalp Monitörleri
- Diyabetik Test Ekipmanları
Ofis ve Tıbbi Ekipmanlar
- Fotokopi Makineleri/Yazıcılar
- BT Sunucu Rafları
- BT Sunucuları
- Kordonlar ve Kablolar
- WiFi Dongle’ları
- Diyaliz Makineleri
- Görüntüleme Ekipmanları
- Telefon ve PBX sistemleri
- Ses ve Görüntü Ekipmanları
- Ağ Donanımları (örneğin sunucular, switchler, hublar, vb.)
- Güç Şeritleri ve Güç Kaynakları
Kesintisiz Güç Kaynakları (UPS Sistemleri) - Güç Dağıtım Sistemleri (PDU’lar)
- Otoklav
- Defibrilatör
Arta Kalan ‘Yeni’ Teknoloji
Ancak günümüzde giderek artan miktardaki e-atık, artık işlevini yitirmiş veya modası geçmiş ürünler olarak değerlendirilmiyor.
Teknolojik gelişmeler baş döndürücü bir hızla üzerimize geliyor ki, hâlâ iyi çalışan birçok elektronik cihaz artık demode sayılıyor.
DVD oynatıcı piyasaya çıktığında değiştirilen birçok VCR oynatıcıyı ve şimdi DVD oynatıcıların yerini Blu-ray oynatıcıların aldığını düşünün. Bir ürün elektronik olarak çalıştırılıyorsa ve biri daha iyi bir sürüm yaratabileceğini düşünüyorsa, bu e-atıklara katkıda bulunur.
Ve biz bunu önemsiyoruz çünkü yıllardır istenmeyen elektronik cihazlar dünya çapında çöplükleri dolduruyor. Sadece Türkiye’de, Çevre ve Şehircilik Ajansı her yıl 16 milyon tona kadar e-atığın çöplüklere gittiğini tahmin ediyor.
E-atıklar Toksik Maddeleri Gizler
Yer üstündeyken, modern elektronik aletler kullanmak ve yer altına gömülmediği sürece güvenlidir. Ancak, çoğu elektronik, toprağımız, suyumuz, havamız ve yaban hayatımız için ciddi çevresel riskler oluşturan berilyum, kadmiyum, cıva ve kurşun gibi bir tür toksik madde içerir.
E-atıklar bir çöp sahasına gömüldüğünde, çöp sahasında sızan büyük çamura mikroskobik izler halinde çözünebilir. Sonunda, bu toksik madde izleri çöp sahasının altındaki zeminde birikir. Buna sızma denir.
Çöp sahalarında ne kadar çok E-atık ve metal varsa, yeraltı sularında bu iz toksik maddelerin miktarı da o kadar artıyor.
Sülük Zehirleri Yakın Su
Sorun şu ki, o kadar çok E-atık var ki, yıllar geçtikçe eser miktarları şişti. Çöp sahasının altındaki o zehirli su, çöp sahasının altında durmuyor. Yeraltı suyuna ve çevredeki tüm tatlı su kaynaklarına doğru devam ediyor.
Bu, doğal bir kuyu kullanan herkes için kötü olmakla kalmaz, aynı zamanda yakındaki yaban hayatına da zarar verir. Bu da, bu minerallerin yüksek konsantrasyonu nedeniyle yaban hayatının kurşun, arsenik, kadmiyum ve diğer metal zehirlenmelerinden hastalanmasına neden olur.
Yeni Metaller İçin Madencilik de Buna Neden Oluyor
Bu sadece e-atıklar için bir sorun değil, aynı zamanda yeni metal kaynakları için madenciliğin bir yan etkisidir.
Çevre dostu bir geri dönüştürülmüş metal kaynağına sahip olmak, bir şirketin yeni cevher kaynakları bulmasından daha iyidir. Elektronik cihazlarınızı her geri dönüştürdüğünüzde, E-atıklarınızın yeraltı suyunuza toksik metaller sızdırmasını önlüyorsunuz. Ancak bunun başka bir yerdeki bir madende gerçekleşmesini de önlüyorsunuz.
Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz
Neyse ki, kanıtlanmış bir çözüm var . E-atıkların geri dönüşümü birçok faydalı amaca hizmet ediyor. Örneğin, bu cihazları çöplüklerden uzak tutarak insan ve çevre sağlığını korumak. Ya da cihazlardaki hala değeri olan parçaları geri kazanmak ve üreticilere yeni ürünler yapmak için kullanılabilecek geri dönüştürülmüş metaller sağlamak.
Neredeyse tüm elektronik atıklar bir tür geri dönüştürülebilir malzeme içerir. Bunlara plastik, cam ve metaller gibi malzemeler dahildir, bu nedenle tüketiciler tarafından “çöp” veya “modası geçmiş” olarak kabul edilebilirler ancak yine de temel bir amaca hizmet ederler. Bu cihazların “e-atık” olarak adlandırılması bazı açılardan ironiktir, çünkü bunlar hiç de atık değildir. Ancak çok fazla durumda atılırlar.
Elektronik atık geri dönüşüm için, bir çözümümüz var. Zorluk, hala inatla düşük olan geri dönüşüm oranlarının artırılmasını sağlamaktır.
E-atık Sorunları
E-atık tanımının genişlemeye devam etmesi muhtemeldir. Hızlı teknolojik ilerlemenin yaşandığı bir çağda, giderek daha fazla sayıda son derece sofistike elektronik ürün icat ediliyor ve üretiliyor. Sadece “akıllı ev” kavramını düşünün. Artık ne kadar çok elektronik cihazın güvenlik sağlamaktan ışıkları açıp kapatmaya, uyanmadan önce taze kahve hazırlamaya kadar her şeyi yapabildiğini fark etmek kolaydır.
Ne yazık ki, e-atıkların büyük bir kısmı sahipleri tarafından çöp olarak görülüyor. Bunun en önemli örneği bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve akıllı telefonlar.
Mevcut model gayet iyi çalışıyor gibi görünse bile yeni modeller geliyor. Buna rağmen, en son sürüm her zaman karşı konulamayacak kadar cazip görünen ek özellikler sunuyor.
Dolayısıyla, “E-atık nedir?” sorusuna günümüzde verilebilecek en iyi cevap “Duruma bağlı” olabilir.
Teknoloji yenilikçileri, hayatımızı her şekilde daha kolay ve rahat hale getirmek için tasarlanmış elektrikli cihazlar yaratmaya devam ediyor. Yine de, halihazırda sahip olduğumuz makineleri hızla satmaya fazlasıyla yatkın görünüyoruz. Şimdiye kadar onlardan ne kadar memnun olduğumuz önemli değil.